top of page

Bir TMGDK bünyesinde tam zamanlı olarak istihdam edilen TMGD’nin sahip olduÄŸu baÅŸka bir sertifika ile ilgili diÄŸer alanlarda da hizmet vermesi

Konuyla ilgili Bakanlık duyurusu aşağıdadır:

Son zamanlarda Genel MüdürlüÄŸümüze  sözlü ve yazılı olarak;  bir TMGDK bünyesinde tam zamanlı olarak istihdam edilen TMGD’nin sahip olduÄŸu baÅŸka bir sertifika ile (Çevre Danışmanlığı, Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi vb) ilgili diÄŸer alanlarda da hizmet vermesi hususunun mümkün olup olmadığına iliÅŸkin açıklık getirilmesi talep edilmiÅŸtir.

Soruya iliÅŸkin olarak;

1-Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olan kiÅŸiler aynı zamanda iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi sertifikasına veya çevre danışmanlığı sertifikasına sahip olduÄŸu durumlarda bu iÅŸlerden ikisini veya üçünü birden yapmaya kalktığında;

a) Tam zamanlı çalıştığı TMGDK da daha düÅŸük bir ücretle istihdam edilmelerine yol açacağından aynı iÅŸi yapan fakat bünyesinde bu tür belgeleri bulunmayan elemanlardan reel olarak istihdam yapan TMGD KuruluÅŸu yönünden eÅŸitlik ilkesi ortadan kalktığı gibi, haksız rekabet koÅŸullarının doÄŸmasına ve verilen fiyatlardaki ciddi farklılıklar sebebi ile hizmet alıcılarında da kafa karışıklığı yaratacaktır.

Genel MüdürlüÄŸümüzün kanundan gelen asli görevlerinden biri ve en önemlisi 655 sayılı KHK nin 10 uncu maddesinin (1) inci fıkrasının (a)bendinde“……….kamu yararını gözetecek tarzda serbest, adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamında yapılmasını ve bu faaliyetlerin diÄŸer taşımacılık faaliyetleriyle uyumlu olarak hizmet vermesini saÄŸlamak” , aynı KHK nin (1) inci fıkrasının

(b) bendinde de”………. kamu yararını gözetecek tarzda serbest, adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamında yapılmasını saÄŸlamak.”  ,

(c) bendinde ise “ Tehlikeli mal taşımacılığı alanında hizmet üretenler ile hizmetten yararlananların hak, yükümlülük ve sorumluluklarını belirlemek.”

Hükümleri ile düzenlenmiÅŸ ve yine bakanlığımızın 18.07.2017 Tarihli ve 58352 Sayılı Oluru ile YürürlüÄŸe Giren Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı KuruluÅŸlarının Yetkilendirilmesi Hakkında Yönerge nin (8) inci maddesinin (f) bendi uyarınca, “idarece rekabet, bağımsızlık ve reel istihdam koÅŸullarını olumsuz etkilediÄŸinin kesin olarak belirlendiÄŸi takdirde verilen TMGDK yetki belgesi iptal edilir.” Amir hükmü ile talimatlandırılmıştır.

b) Son derece önem arz eden iÅŸlerden olan can, mal ve çevre emniyeti için uluslararası ve ulusal mevzuatla kesin hükümlere baÄŸlanmış tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı, çevre saÄŸlığını korumayı amaçlayan ve yine ulusal ve uluslararası mevzuatla hükme baÄŸlanmış çevre danışmanlığı ve aynı ÅŸekilde çalışanların iÅŸlerini yaparken hayati risklerden ve hastalıklardan korunmasını yine ulusal ve uluslararası mevzuatla hüküm altına alınmış iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi uzmanlığı iÅŸlerinin ayrı ayrı önemli olduÄŸu ve özenli disiplinli ve kaliteli bir hizmetin verilebilmesi için her biri için gerekli ve yeterli zamanın ayrılması gerektiÄŸi tartışmasız bir gerçektir.

Bu iÅŸlerin yapılmasında denetimin tarafsızlığı ve güvenliÄŸinin saÄŸlanmasını amaçlayan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı KuruluÅŸlarının Yetkilendirilmesi Hakkında Yönergenin (5).maddesinin (5) inci fıkrasında tanımlanan hükümlerde son derece açıktır.

Buna göre” Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmeti veren kuruluÅŸlar, toplum saÄŸlığı hizmeti veren kuruluÅŸlar, çevre danışmanlık firmaları,…… veya bu kuruluÅŸların ortak olduÄŸu kuruluÅŸlar TMGDK olarak yetkilendirilemezler.

Åžeklinde olup gerek firma bazında ve gerekse danışmanlar bazında illiyet bağını kaldırmış görev alanlarını sınırlandırmıştır.

DiÄŸer yandan ülkemizde yıllık ortalama çalışma sürelerine baktığımızda yılın 365 gününden resmi tatiller ve hafta sonu tatilleri ile mevsim koÅŸullarına göre kısıtlanan çalışma zamanları ve hastalık ve yasal izin süreleri çıkarıldığında geriye kalan çalışma süresi 210-230 gün civarındadır.

Bunu 12 aya böldüÄŸünüzde aylık bir danışmana düÅŸen çalışma süresi 18 günü bulmakta ve bir TMGD nın da 8 iÅŸletmeye hizmet verebileceÄŸi gerçeÄŸinden hareketle, TMGD nın bir iÅŸletmeye ayda sadece iki üç gün hizmet verebileceÄŸi,

baÅŸka bir iÅŸte daha çalışmasının hayatın olaÄŸan akışı ve böyle ciddi bir iÅŸin olaÄŸan koÅŸulları ile baÄŸdaÅŸmayacağı izahtan varestedir.

Bu nedenle idare bu durumda kalacak olan iÅŸletmeler için önlem olarak yönergenin 12 ci maddesinin (3) cü bendinde ” Ä°dare, iÅŸletmenin iÅŸlem hacmi, elleçlenen tehlikeli maddelerin çeÅŸitliliÄŸi, faaliyet alanın sayısı, personel sayısı, kaza sayısı vb. durumları dikkate alarak, gerekli gördüÄŸünde iÅŸletmelerden TMGD sayısının artırılmasını isteyebilir.” Åžeklinde bir hükümle bu konuda tedbir almıştır.

Buna raÄŸmen TMGD hizmeti yanı sıra baÅŸka bir alanda da çalışma yapılmasının her yönü ile kabulü mümkün olmayan bir durum olduÄŸu gibi, hizmet verilen sektör tarafından da iÅŸin ciddiyetinin olmadığının bir göstergesi olarak anlaşılmasına sebep olunacaktır.

Yukarıda izah edilen sebepler ve mevzuat nedeniyle TMGD KuruluÅŸları bünyesinde tam zamanlı olarak istihdam edilmiÅŸ TMGD lerin baÅŸka bir yerde ikinci bir iÅŸte SGK lı olarak görev yapmaları söz konusu deÄŸildir. TMGDK ve TMGD nın Mevzuatın gerektirdiÄŸi ciddi idari yaptırım kararıyla karşı karşıya kalmamaları için gereken hassasiyetin gösterilmesini önemle rica olunur.

bottom of page